Hoe laat je jouw kat meer drinken?

Laat je kat meer drinken close up

Een gezonde kat is een blije kat: Drinkt jouw kat voldoende?

Tips en tricks om je kat meer te laten drinken.

Iedereen wil natuurlijk het allerbeste voor zijn of haar kat. Naast lekker knuffelen en spelen met je kat ben je ook verantwoordelijk voor de verzorging en gezondheid van je geliefde viervoeter. Soms worden gezondheidsproblemen veroorzaakt door een tekort aan vocht. Drinkt jouw kat ook te weinig? In dit artikel leggen we uit hoe dat komt en hoe je jouw kat meer kunt laten drinken, bijvoorbeeld met een drinkfontein.

  • Van wilde kat tot geliefd huisdier.
  • Uitdroging door vochttekort.
  • De rol van de drinkbak.
  • Tips en trick om je kat meer te laten drinken.
  • Is een drinkfontein geschikt voor jouw kat?                      

Het is een veelvoorkomend probleem bij katten: uitdroging. Veel katten drinken helaas minder dan gezond voor ze is. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Ben jij benieuwd wat je kunt doen om jouw kat meer te laten drinken en gezond te houden? Lees dan snel verder.

Van wilde kat tot geliefd huisdier

Wist je dat onze huiskatten afstammen van de Afrikaanse wilde kat, de Felis-silvestris? Honderden skeletten van katten zijn opgegraven in onder andere Egypte, Europa en het Midden-Oosten. Geschat wordt dat zo'n 10.000 jaar geleden wilde katten werden gedomesticeerd door boeren om op ongedierte op het land te jagen. Langzaam maar zeker evolueerde de wilde kat in de huiskat (en natuurlijk raskat) die velen van ons vandaag de dag als geliefd huisdier hebben. Omdat onze huiskat afstamt van de wilde kat, is het niet vreemd dat hij niet veel drinkt. Wilde katten halen hun vocht namelijk direct uit hun gevangen prooien. De voeding van een huiskat ziet er uiteraard een beetje anders uit.

Oorsprong kat egypte

De kat van vroeger zoals je veel in Egypte uitgebeeld ziet.

Brits korthaar kat van nu

De kat van nu, een brits korthaar, met een bijzonder uiterlijk.

Het lichaam van een kat bestaat, net als van mensen, voor twee derde uit water. Katten hebben een bepaalde hoeveelheid vocht nodig om te overleven en hun lichaam gezond te houden. Een huiskat heeft natuurlijk een heel ander dieet dan een wilde kat. Wanneer je jouw kat natvoer geeft haalt ze daar een gedeelte vocht uit. In droogvoer, het woord zegt het al, zit helemaal geen vocht. Daarom zetten we een drinkbakje voor onze dieren neer. Helaas drinkt niet elke kat genoeg uit een normaal drinkbakje met uitdroging tot gevolg. Bovendien kunnen katten hun urine concentreren waardoor ze kunnen overleven op minder water dan andere dieren. Dit betekent echter niet dat dit ook gezond is. Uitdroging kan ernstige gevolgen hebben.

Uitdroging door vochttekort

Als je kat uitgedroogd is, kom je daar misschien pas achter wanneer gezondheidsproblemen opspelen. Uitdroging kan leiden tot nieraandoeningen of ontstekingen van de urineweg of blaas. Ook een gescheurde blaas, tumoren of blaasstenen kunnen een gevolg van uitdroging zijn. Dit kan leiden tot levensbedreigende verstoppingen van de urinewegen, vooral bij katers. Door jouw kat voldoende te laten drinken, bijvoorbeeld met een drinkfontein, kun je veel leed voorkomen. 

Hoe weet je of jouw kat te weinig drinkt? Een van de beste en simpelste manier om dit te testen is door in de huid van je kat te knijpen en deze zachtjes naar boven te trekken. Als de huid niet snel terugkeert in de normale positie is je kat waarschijnlijk uitgedroogd. Let ook op tekenen van hijgen, depressie, gebrek aan eetlust, ingevallen ogen of droge mond. Ook een verhoogde hartslag of lethargie kan duiden op uitdroging. 

De rol van de drinkbak

Als je kommen gebruikt als drinkbak voor je kat, zorg dan dat je hoge eisen stelt aan de hygiëne. Water in een bakje staat stil en raakt snel vervuild door etensresten en andere viezigheid. Houd het water schoon door het tweemaal daags te verschonen. Waarschijnlijk drink je zelf liever ook geen water wat al de hele dag in een glas op de grond staat. Het beste is om het water te verversen telkens wanneer je de kat voert.

Klassieke drinkbak katten

De klassieke drinkbak. Niet efficient en heeft regelmatige verversing nodig.

Drinkfontein voor katten

Een drinkfontein. Stimuleert meer drinken en is eenvoudiger in verzorging.

De meeste plastic bakjes of kommen worden afgeraden vanwege de chemicaliën die afgegeven kunnen worden in het water en het een onaangename geur en smaak kunnen geven. Ook dit kan een reden zijn voor je kat om minder te drinken. Bovendien kunnen de chemicaliën giftig zijn voor de kat. Drinkbakken van BPA vrije plastic, keramiek, roestvrij staal of glas zijn goede alternatieven. 

Het drinkoppervlak moet breed genoeg zijn voor de kat om zijn kop erin te steken zonder dat de snorharen de randen raken. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van een drinkfontein om het drinkvlak te vergroten. Zo zitten de snorharen niet in de weg en krijgt jouw kat op een simpele manier schoon én voldoende water binnen om gezond te blijven. Om het bewegen van het bakje te voorkomen kun je gebruik maken van een antislipmat, hierdoor raken de snorharen tijdens een stevige dorstlesser de rand niet onverwachts. 

Tips en tricks om je kat meer te laten drinken 

  • Experimenteer met een bepaalde smaak: Sommige katten vinden normaal water niet interessant genoeg om voldoende te drinken. Net als mensen willen ze soms wat afwisseling. Voeg een beetje tonijn, mosselsap, of natriumarme kippenbouillon (bouillon zonder ui of knoflook) toe aan hun water. Dit zal er voor zorgen dat je katten sneller naar het water toe zullen gaan om wat te drinken. Doe er niet teveel in, het hoeft de neus van de kat alleen maar te prikkelen. Zorg er ook voor dat je altijd gebruik maakt van organische middelen.
  • Varieer in voer: Wissel af met droogvoer en natvoer. Zoals je net al kon lezen zijn katten gewend om het grootste deel van hun water uit hun voedsel te halen. Je kunt ook een beetje water aan het blikvoer toevoegen. Maak het alleen niet te soepachtig, dit kan de kat ook gaan tegenstaan. Mocht jouw kat niet zoveel zin hebben om te drinken uit een normaal schoteltje is dit een prima oplossing om ze toch meer water binnen te laten krijgen. 
  • Zet het drinken en eten uit elkaar: Katten zijn erg voorzichtig met wat ze drinken en eten. Water of voer op een schaal kan bepaalde geuren of smaken hebben die niet aangenaam zijn voor jouw kat. Het is slim om de kom of waterfontein aan de andere kant van de kamer of in een andere kamer dan het eten te plaatsen om te voorkomen dat het de eet -of drinkgewoonte van je kat beïnvloedt. Door het uit elkaar te zetten voorkom je dat jouw kat het water links laat liggen.
  • Houd het water fris: Leg een paar ijsblokjes in hun waterbak, zeker met warm weer is dit aan te raden. Katten houden van fris water en zullen hier vaker van drinken. Deze tip heeft enkel alleen een korte termijn effect. Je kunt ook kiezen voor een drinkfontein voor katten. Deze waterbak zorgt voor continue stromend water, dit frisse water vindt de kat ideaal. De voordelen hiervan zijn eindeloos en zullen we zodadelijk volledig behandelen.
  • Meet het water verbruik: Je kunt de hoeveelheid water die een kat drinkt niet beoordelen op basis van de hoeveelheid water die je ze ziet drinken. Als jouw kat natvoer krijgt, krijgen ze op die manier in ieder geval al extra vocht binnen. Als ze drinken, kan dit net zo goed zijn op de momenten dat je niet thuis ben. Het is beter om de drinkfontein of het bakje volledig te vullen tot maximale capaciteit en vervolgens te bekijken wanneer de fontein of bak leeg is en hoeveel water er in is overgebleven.

Is een drinkfontein geschikt voor jouw kat?

Om er zeker van te zijn dat je kat meer drinkt is er slechts één tool met gegarandeerd succes. Door middel van een speciale drinkfontein voor katten weet je zeker dat jouw kat meer gaat drinken. Katten houden van stromend water en vermijden liever stilstaand water. Een drinkfontein voorziet jouw kat van vers stromend water. Katten associëren stromend water met veiligheid, hygiëne en het is een herkenbaar geluid. Sommige drinkfonteinen zijn uitgerust met houtskool- en schuimfilters die het water vrij houden van stof, onaangename geuren en smaken en (katten)haren.

Door te kiezen voor een drinkfontein voor katten is het aanzienlijk eenvoudiger om jouw katten te prikkelen om te drinken. Daar komt bij dat je een drinkfontein prima kunt combineren met de tips en tricks die we hierboven hebben genoemd. Met de drinkfontein drinkt jouw kat gegarandeerd meer en je zult zien dat wanneer de kat kennis heeft gemaakt met de drinkfontein hij niet snel meer terug zal gaan naar zijn oude drinkbak. Het is dé aanwinst voor jou en je geliefde dieren.

Voordeel 1

Gezond aangezien je kat door meer stimulatie ook meer drinkt en daardoor nare ziektes voorkomt.

Voordeel 2

Altijd vers en schoon water. Onze drinkfontein heeft geen bacteriegroei door sterilisatie en filtering.

Voordeel 3

Een stuk eenvoudiger in onderhoud. Het is onnodig de drinkfontein iedere dag te vullen.

Interesse in een drinkfontein?

Met de handige informatie uit dit artikel weet je precies wat je kunt doen als je jouw kat meer wilt laten drinken. Door middel van een drinkfontein voor katten is het een stuk eenvoudiger om ervoor te zorgen dat jouw kat optimaal zal drinken. Bij ons ben je aan het juiste adres voor een drinkfontein voor katten. Bekijk hieronder de drinkfontein die aansluit bij jouw wensen en alle behoeftes voor een goede gezondheid en stimulatie van jouw katten. Een kat meer laten drinken is waarschijnlijk makkelijker dan je denkt.

Petoneer Ultra - Smart Drinkfontein

Om een goede gezondheid te garanderen is genoeg drinken erg belangrijk. 


Jisvy Djelân
Een grote passie in gezondheid voor katten. Met een informerend en eenvoudige schrijfstijl creëert hij zijn onderscheidend vermogen.