Hoeveel moet een kat drinken?

Laat je kat meer drinken close up

Hoeveel drinkt een kat per dag?

Zoveel drinkt een kat dagelijks.

Katten drinken minder dan honden en mensen, dat komt door hun oorsprong. Lees hierover meer in dit artikel: "Waarom drinken katten weinig?". Dat katten van nature weinig drinken betekent niet dat ze het niet nodig hebben!  Een kat heeft per kilogram lichaamsgewicht tussen de 40-80 ml water nodig. Zo drinkt een gezonde kat van 4 kg dagelijks ongeveer 200 ml water.

 

Hoe zit het met droogvoer?

Droogvoer bestaat als het net uit de zak komt voor ongeveer 7% uit vocht. Dit aantal daalt snel zodra het in de voerbak zit. Uit droogvoer krijgt de kat dus vrij weinig vocht binnen. Aangezien het verwerken van het droogvoer ook nog eens vocht kost kunnen we er van uit gaan dat het zelfs vocht onttrekt. Elke dag vers water is absoluut een must!

 

Hoe zit het met natvoer?

Natvoer bestaat voor ongeveer 80% uit vocht. Hiervan is een deel toegevoegd water en een deel vocht van het vlees zelf. Als jij jouw katten de hele dag natvoer geeft zouden ze daar genoeg aan kunnen hebben. We raden je wel aan om daarnaast vers water aan te bieden.

 

Mijn kat drinkt te veel

Het kan ook voorkomen dat je kat juist te veel drinkt. Zie je jouw kat regelmatig naar de drinkbak lopen en drinkt jouw kat meer dan de hierboven genoemde dagelijkse inname? Dan adviseren wij om langs de dierenarts te gaan. Net als bij een te lage inname van vocht kunnen er door een te hoge inname van vocht vervelende ziektes ontstaan. Er zijn verschillende oorzaken die alleen door de arts kunnen worden gediagnosticeerd. De kat kan last hebben van een eenvoudige blaasontsteking, maar ook van ergere ziektes zoals nier- of suikerziektes.

 

Mijn kat drink te weinig

Eet jouw kat droogvoer en drinkt hij weinig? We hebben speciaal voor jou 7 tips samengesteld die helpen om je kat meer te laten drinken. Lees dit artikel hier.


Jisvy Djelân
Een grote passie in gezondheid voor katten. Met een informerend en eenvoudige schrijfstijl creëert hij zijn onderscheidend vermogen.