Je kat drinkt weinig, maar waarom?

Ik zal je uitleggen hoe het komt dat katten weinig drinken.

Jisvy Djelân
Onderzoeker in gezondheid voor katten. Met een informerend en eenvoudige schrijfstijl creëert hij zijn onderscheidend vermogen.

Je kat drinkt weinig en je bent benieuwd hoe dat komt: In dit artikel kom je precies te weten waarom katten zo weinig drinken.

Dat water cruciaal is voor een mens weten we allemaal. Hetzelfde geldt voor katten, net als voor alle andere levende wezens. Je kat drinkt weinig en jij vraagt je af waarom katten nou eigenlijk zo weinig drinken? En nog belangrijker, hoe zorgen we ervoor dat ze meer drinken?

De oorsprong van de kat

Katten komen oorspronkelijk uit de woestijnen van Noord-Afrika. Woestijnen hebben geen overvloed aan bereikbaar water en dat betekend dus dat de dieren die daar leven hun vochtinname voornamelijk binnenkrijgen via hun prooi. De knaagdieren die katten graag eten bestaan voor circa 60-80% uit vocht, evenveel als de mens.

De kat van vandaag

Je kunt je dus wel voorstellen dat wanneer wij onze katten droogvoer geven of een klein blikje natvoer dat dit niet voldoende drinkwater bevat om ervoor te zorgen dat onze katten gezond blijven. Katten hebben dat oeroude instinct nog steeds in zich en drinken dus relatief te weinig in verhouding tot wat ze zouden moeten drinken.

Bijkomende ziektes door te weinig drinken

Wanneer katten weinig vocht binnen krijgen resulteert dit in een aantal vaak voorkomende problemen en ziektes bij katten. De twee meest voorkomende ziektes die ontstaan door te weinig vochtinname zijn blaasgruis en nierproblemen. Daarnaast is het ook belangrijk dat katten veel blijven drinken om obstipatie te voorkomen.

Ziektes bij katten door weinig drinken

De oplossing

Omdat de kat van oorsprong een luie drinker is, is het onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat we dit zo aantrekkelijk mogelijk maken. Dit kunnen we doen door middel van voeding, vers en stromend water, drink stimulatie en tot slot; door het leuk en interessant te maken. Bekijk hier een artikel met extra tips om jouw katten meer te laten drinken: "Laat je kat meer drinken met deze 7 tips"

Petoneer Ultra

Wij hebben een drinkfontein ontwikkeld die ervoor zorgt dat katten meer gaan drinken. Ben je benieuwd naar de functies van onze waterfontein? Dan kun je het product hier bekijken: